“Onhoudbare situaties gaan meestal langer door dan economen voor mogelijk houden. Maar eens houden ze op en wanneer dat gebeurt, is het meestal zeer pijnlijk.”

Paul Krugman

Wisselen

Bij de Kunst Reserve Bank kunt u uw gewone geld inwisselen voor een nieuwe reservemunt. Deze valuta noemen wij Kunstwerken. Want dat is wat de munten werkelijk zijn: unieke kunstwerken ontworpen door vooraanstaande Nederlandse kunstenaars.

Deze kunstenaars ontwerpen telkens nieuwe munten waarvan slechts 100 exemplaren worden geslagen.

De aankoopkoers varieert en is afhankelijk van de handelswaarde van de munten die reeds in roulatie zijn.

Iedere munt is volledig inwisselbaar. Bent u niet tevreden over het Kunstwerk, dan krijgt u niet alleen de aankoopkoers terug, maar ook nog eens 10% rente*.

Uw munt is dus een soort spaarbankboekje. Het ingelegde geld wordt bij de Kunst Reserve Bank niet uitgeleend of belegd in allerlei speculatieve fondsen, maar uitsluitend gebruikt voor de financiering van dit monetaire experiment.

Als bezitter van een munt bent u tevens mede-eigenaar van de bank. De Kunst Reserve Bank is namelijk opgezet als een coöperatie waarbij de munt als lidmaatschapsbewijs dient. Op de jaarvergadering kan iedereen dus meebeslissen over zowel de financiële- als de artistieke koers van de bank.

U kunt een munt wisselen:

 • Bij één van de filialen
  Filiaalhouders door het hele land geven graag uitleg over de bank.
 • Bij het online wisselloket
  U kunt hier direct een munt of de complete serie van de huidige kunstenaar bestellen.
 • Via de dealing room
  In onze dealing room kan iedereen zijn munten verhandelen. U kunt dus ook proberen via deze marktplaats een munt te bemachtigen.

De vraag- en aanbodprijzen in de dealing room laten zien wat de verschillende Kunstwerken op dit moment werkelijk waard zijn. De gemiddelde handelsprijs bepaalt daarom de actuele wisselkoers van onze munt.

 

  * 10% niet samengestelde rente op jaarbasis

 

Geld kopen kost geld 

Financiële bijsluiter

 • De munt is uitgegeven door de coöperatieve Kunst Reserve Bank in het kader van een monetair experiment dat loopt tot 1 mei 2017.
 • De munt fungeert als lidmaatschapsbewijs van de coöperatieve Kunst Reserve Bank en geeft recht op één stem tijdens de jaarlijkse ledenvergadering.
 • De munt is geen wettig betaalmiddel.
 • Voor de duur van het experiment kan de munt bij de coöperatieve Kunst Reserve Bank worden teruggewisseld voor de aankoopkoers plus 10% niet-samengestelde rente op jaarbasis.
 • Deze terugkoopgarantie is onderdeel van het experiment. Het is echter mogelijk dat het experiment mislukt en eerder dan 1 mei 2017 wordt beëindigd. In dat geval stopt de coöperatie al haar activiteiten en kunt u de munt ook niet meer terugwisselen.
 • Het voortijdig beëindigen van het experiment gebeurt zonder aankondiging. Met de aankoop en het in bezit houden van de munt accepteert u dus het risico dat u blijft zitten met een uniek kunstwerk en een mooi verhaal, maar zonder euro’s…

download financiële bijsluiter

 

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl