“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Erik van Lieshout

Erik van Lieshout (1968) is inmiddels één van de meest succesvolle jonge Nederlandse kunstenaars. In zijn werk maakt hij gebruik van zeer uiteenlopende media: schilderijen, tekeningen, collages, installaties en recent ook video.

Van Lieshout studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in 's Hertogenbosch en Ateliers '63. Zijn werk is op grote schaal internationaal getoond, met een grote reizende solotentoonstelling in het Museum Boijmans van Beunigen, Rotterdam, Zürich, München. Recente solotentoonstellingen zijn het Museum für Moderne Kunst, Frankfurt en de Hayward Gallery in Londen. Vorig jaar was Van Lieshout nog gast bij het programma Zomergasten.

In zijn werk richt Van Lieshout zich op een veelheid van de hedendaagse sociaal-politieke vraagstukken zoals multiculturaliteit, de positie van minderheden en buitenstaanders, evenals de moderne consumptiemaatschappij. Van Lieshout kijkt naar deze kwesties vanuit een radicaal persoonlijk oogpunt, waarbij hij zichzelf dikwijls midden in de situatie plaatst. Zo speelt hij in zijn video’s altijd een actieve rol. In tegenstelling tot objectieve documentaires, geven deze video’s een verrassend subjectief beeld van bepaalde sociale kwesties. Door zich juist niet aan te passen aan het algemene gedrag van zijn omgeving, veroorzaakt hij niet alleen humoristische situaties, maar lokt hij ook heftige reacties van anderen uit. Van Lieshout slaagt erin om een perfecte balans te vinden tussen het onthullen van zijn eigen kwetsbare zelf en tegelijkertijd weet hij op een slimme manier de psychologische kern van sociale problemen in anderen bloot te leggen.
 

Munten ontworpen door Erik van Lieshout


Stop Kernenergie
Stop Kernenergie
details
Nee bedankt
Nee bedankt
details
Zonder titel
Zonder titel
details
Stop de neutronenbom
Stop de neutronenbom
details

Over de ontwerpen

Van Lieshout houdt zich de laatste tijd intensief bezig met het actiewezen van de jaren zeventig en tachtig. De beeldtaal van de affiches, stickers en stencils uit die tijd verwerkt hij tot nieuwe beelden. Door elementen van die beeldtaal uit hun context te lichten en te verheffen tot zelfstandige beelden, krijgen deze een bijzondere betekenis. Een extra lading komt van het feit dat Van Lieshout zelf is opgegroeid in een activistisch milieu. Zo maakte hij al eerder spraakmakende werken over zijn problematische verhouding met zijn moeder.

De persoonlijke verwijzing naar het verleden, de herkenbaarheid en de rechttoe-rechtaan kwaliteit van de symbolen en emblemen, het sturm-und-drang sentiment en vooral het contrast met de huidige tijd – het zijn allemaal elementen die deze collages een verwarrende kwaliteit geven.

Zijn serie werken over de jaren zeventig en tachtig vindt zijn weerslag in de vier reservemunten die Van Lieshout voor de Kunst Reserve Bank heeft ontworpen. Als muntontwerp wordt het vreemde isolement van de gedateerde beelden nog eens extra benadrukt. De activistische sfeer die hier wordt verbeeld sluit ook mooi aan bij het demonstratieve karakter van de Kunst Reserve Bank. De KRB is immers ook bedoeld als krachtig antwoord op de weinig verheffende manier waarop politici kunst tegenwoordig als elitaire hobby proberen weg te zetten.

Lees hier een commentaar van Ron Peperkamp op de ontwerpen, uitgesproken bij de eerste muntslag.

Erik van Lieshout

Erik van Lieshout (1968, NL)

Munten uitgebracht:
12 maart 2013 - 12 april 2013

website: erikstudio.nl

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl