“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

F. Starik

(portret: Meinbert Gozewijn van Soest)

 

F. Starik (1958) is schrijver, dichter, zanger en kunstenaar. In de periode 2010-2012 was hij de vierde stadsdichter van Amsterdam, nadat hij al eerder werd onderscheiden met de Amsterdamse Prijs voor de Kunst. Recent publiceerde hij de dichtbundels Songloed, Victoria, en de roman De gastspeler.

Starik studeerde aan Rietveld Academie en Rijksacademie, fotografie en mixed media. Ondertussen werkte hij enige jaren op het kantoor van poëziefestival One World Poetry. Van daaruit organiseerde hij onder andere een tournee langs jongerencentra met bevriende dichters onder de vlag van H.J. van de BijL. In 1987 verscheen zijn officiële debuut Nepvuur (In de Knipscheer), spoedig gevolgd door de geruchtmakende bloemlezing Maximaal. Hij debuteerde overigens op zestienjarige leeftijd met een bundeltje in eigen beheer: Mot, of de neerslag van de twijfel, onder het pseudoniem Osi Peuke. (Aussi peu que, je schaamt je dood.)

Sinds zijn afstuderen is hij verbonden aan de Flatland Galerie te Utrecht waar hij diverse solo- en groepstentoonstellingen had. Daarbij richtte hij aan de Amsterdamse Rozengracht het Starik Museum van kleine werken op. In 1993 verscheen een roman in briefvorm, Mijn Leven Als Museum. Twee jaar later bouwde hij daar Nieuwe Vleugel (foto’s brieven, gedichten, uitg. Voetnoot) aan. In 2000 verscheen het kunstwerk De zwaaiende fietser op zestien onopvallende straathoeken in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark. Daar is ook een dichtregel in neon vastgelegd: ‘Langs de Kostverlorenvaart / zag ik het schip Ambitie varen.’ Een aantal jaar geleden werd The Floating Poetry Room opgeleverd, een verblijfsruimte op IJburg van de Iraanse architect Siah Armajani met in het hekwerk een gedicht van zijn hand.

Het jaar 2001 bracht tentoonstelling, cd en dichtbundel Simpele Ziel; hij trad met het Voerendaals mannenkoor op het Crossing Border-festival op. In 2003 was hij de curator van De grote vakantie, een ode aan het jaarlijkse gat in de tijd, met medewerking van een veertigtal kunstenaars, in Arti & Amicitea. De bijbehorende, gelijknamige bundel verscheen een jaar later. Rode Vlam en De verdwijnkunstenaar verschenen gelijktijdig in 2004 bij Vassallucci. In januari verschijnt zijn negende dichtbundel, Door, bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Sinds 2002 beheert Starik de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters van wisselende samenstelling die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. Het boek daarover, De eenzame uitvaart, met daarin een vijfentwintigtal verslagen en de bijbehorende gedichten van de deelnemende dichters, verscheen in 2005 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hij werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar.

Starik wordt in het fluistercircuit inmiddels getipt als de volgende Dichter des Vaderlands.

Het beeldgedicht van F. Starik is samenwerking met de ontwerper Melle Hammer ontworpen en overgezet in vier munten.

Munten ontworpen door F. Starik


ben ik waar(de)
ben ik waar(de)
details
zegt (u) wat ik bezit
zegt (u) wat ik bezit
details
wat vertrouwen zegt
wat vertrouwen zegt
details
ik zeg wat u
ik zeg wat u
details

Over de ontwerpen

beeldgedicht F.Starik

F. Starik over zijn munten:

"Ik heb een munt ontworpen, nee ik niet, Melle Hammer deed het echte werk. Ik heb alleen maar even nagedacht wat er op die munten diende te worden vermeld: het moest een serie van vier munten worden, echt geld, in de zin van dat ze een zekere waarde vertegenwoordigen, maar ook niet: in een winkel heb je er niets aan, je kunt er niet mee betalen, er is geen wisselgeld voorhanden. Mijn munt is gewoon een voorwerp waaraan je waarde kunt toekennen, net als in het echte leven dus: geld is maar een afspraak, het bestaat allang niet meer, niet echt. Verspringende getallen op een scherm. In mijn leven speelt geld nauwelijks een rol. Zolang ik werk en voldoende werk heb, veranderen de getallen op mijn rekening wel, net zoals wanneer ik iets koop, iets eet, iets drink, mijn huur betaal, maar feitelijk verandert er niets: er komt wat bij en er gaat wat af. Ik leef in een volmaakt evenwicht"

F. Starik

F. Starik (1958, NL)

Munten uitgebracht:
15 december 2012 - 12 januari 2013

website: www.starik.nl

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl