“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Elly Baltus

Elly Baltus is beeldhouwster en penningkunstenaar. Zij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde een MA Fine Art aan de Universiteit van Wales.
Zij kreeg internationale bekendheid toen zij in 2010 in Tampere, Finland de FIDEM internationale penningprijs ontving. Haar penningen worden over de hele wereld geëxposeerd, zijn aangekocht door verzamelaars en hebben de weg gevonden naar nationale en internationale musea.

Haar penningen kenmerken zich door de mix van elektronische multimedia met klassieke technieken als brons gieten. Met het gebruik van bewegend beeld en geluidsbronnen in penningen stelt zij het concept 'penning' aan de kaak.

Munten ontworpen door Elly Baltus


The Sound of Money
The Sound of Money
details

Over de ontwerpen

Het ontwerp wat Elly Baltus maakte voor de Kunst Reserve Bank is gebaseerd op het geluid van geld: The Sound of Money. Vanuit haar eigen medium speelt ze met het idee om het geluid van geld zichtbaar te maken.

Behalve de klap van de frictiepers waarmee munten ‘geslagen’ worden, het rinkelen van wisselgeld in een broekzak of het ritmisch schudden van het bakje van de orgelman maakt geld geen geluid. Geld is echter wel de reden van veel geassocieerd geluid.

De klank van de gong bij de opening van de beurs is de eerste associatie van The Sound of Money die in mij op kwam. Toen de beurshandel nog op de vloer plaats vond, waren schreeuwende beurshandelaren het teken dat er geld gemaakt en verloren werd. Nu hoor je de transacties 24/7 door de fiberglas kabels rond de wereld suizen.

The Sound of Money is het belletje bij het openen van een kassa, het gekletter van een uitbetalende fruit machine, het juichen van de winnaar van de loterij, het schudden van de rode kruis bus, het ritselen van het papiergeld wat geteld wordt door de handen van een autoverkoper…

Het is Abba in the rich man’s world, het is de hoop en de angst in de ogen van de gokker aan de roulette tafel, als hij "Rien ne va plus" hoort, het is de klik van het rouletteballetje wat tot stilstand komt in het rad, de kreet van de winnaar, de zucht van de verliezer en het schuren van het harkje op het vilt als de bank de fiches binnenschraapt.

Het omlijnt het accent van de aristocraat, het maakt het dicht slaan van de Rolls Royce deur solide, het laat Las Vegas bloeien.

Het is — The Sound of Money.

Elly Baltus

Elly Baltus (1956, NL)

Munten uitgebracht:
1 augustus 2012 - 6 september 2012

website: www.ellybaltus.com

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl