“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Ron Peperkamp

Ron Peperkamp is veertig jaar geleden begonnen als theatermaker bij de Dogtroep maar heeft zich gespecialiseerd in het opzetten van grote projecten rond actuele, dan wel sluimerende, culturele en maatschappelijke onderwerpen. Doorgaans uitgevoerd in een vorm die niet meteen herkend wordt als theater of kunst – zoals een stichting voor de bouw van het Nationaal Geschenk aan de Zee, een werkmaatschappij voor de digitale repatriëring van een 17e eeuws altaarstuk, een anoniem Volksfront van Hogerhand ter verdediging van het ICC, of een coöperatieve Kunst Reserve Bank voor het uitvoeren van een monetair experiment.

Munten ontworpen door Ron Peperkamp


Asbest
Asbest
details
Cyanide
Cyanide
details
Arsenicum
Arsenicum
details
Uranium
Uranium
details

Over de ontwerpen

Na ruim vijf jaar experimenteel, kwalitatief, filosofisch, historisch, literair en zelfs fysiek onderzoek naar het wezen van geld, kunnen we een vrij simpele conclusie trekken: geld is gewoon gevaarlijk spul.

Dat geld rare dingen doet met mensen wisten we natuurlijk al. Maar dat geld ook de gehele wereldorde aan het wankelen kan brengen, is iets dat we ons pas sinds de crisis van 2008 zijn gaan realiseren. In die zin kunnen we geld ook zien als de fysieke manifestatie van een abstract, existentieel gevaar dat ons tegenwoordig allemaal bedreigt. Dit gegeven leidde tot het simpele idee voor de laatste serie reservemunten: gevaarlijk geld.

Bekijk hier het maakproces van deze vier munten: 

Ron Peperkamp

Ron Peperkamp (1958, NL)

Munten uitgebracht:
20 december 2017 - 1 februari 2018

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl