“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Zoro Feigl

Feigl studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan het HISK in Gent. Hij maakt gebruik van onder andere bouwmaterialen, plastics en staal, waarmee hij bewegende objecten creëert. Naar eigen zeggen is hij geïnteresseerd in het onvoorspelbare gedrag van materialen die voor ander een doel worden gebruikt dan waarvoor ze geproduceerd zijn. Sinds zijn afstuderen in 2005 exposeerde Feigl onder andere in China, Brazilië, Rusland, Italië, Hongarije, België en diverse binnen- en buitenlandse musea. Zoro Feigl werkt en woont in Amsterdam.

In 2013 werd hij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Inmiddels geldt hij als één van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars wiens werk zowel door kunstcritici als het publiek bijzonder wordt gewaardeerd.

Munten ontworpen door Zoro Feigl


Rolmaat
Rolmaat
details
Ringsleutel 13
Ringsleutel 13
details
Lens
Lens
details
Waterpas
Waterpas
details

Over de ontwerpen

Met geld kan je nuttige dingen kopen. Maar kunnen geldstukken zélf ook nuttig zijn? Dat was de vraag die Zoro Feigl zichzelf stelde. De munten die hij vervolgens voor de Kunst Reserve Bank heeft ontworpen, behoren tot de lastigste die de bank heeft geproduceerd. Maar met een geweldig resultaat want het zijn een paar bijzonder nuttige stukken gereedschap geworden: een rolmaat waarmee de maat in centimeters of inches letterlijk rollend kan worden gemeten, een munt die te gebruiken is als ringsleutel 13 (de sleutel die altijd kwijt is), een munt als vergrootglas (waarmee op een zonnige dag ook vuur is te maken) en een munt als waterpas (met een minuscuul chroomstaal kogeltje).

Zoro Feigl

Zoro Feigl (1983, NL)

Munten uitgebracht:
30 april 2017 - 20 juni 2017

website: http://www.zorofeigl.nl/

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl