“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Jan Henderikse

Begin jaren '60 was Jan Hendrikse een van de oprichters van de Nederlandse NUL-groep, samen met Armando, Henk Peeters en Jan Schoonhoven. De ZERO-beweging benadrukte vooral het onpersoonlijke in de kunst, het objectieve. Daartoe hoorde het vermijden van een persoonlijk handschrift en het zoeken naar maakmethodes vergelijkbaar met het productieproces in fabrieken. Dit kwam tot uiting in het gebruik van, destijds zeer ongebruikelijke, materialen als centen en kurken (Henderikse), watten en veren (Peeters), karton (Schoonhoven) en bouten, autobanden en prikkeldraad (Armando).

De inmiddels 79-jarige Henderikse wordt geroemd als de meest consequente kunstenaar van de ZERO-groep. Waar anderen geleidelijk weer gebruik gingen maken van het bekende kunst-idioom, bleef hij trouw aan het oorspronkelijke uitgangspunt: kunst moet de realiteit niet verbeelden, maar de realiteit op speelse wijze verheffen tot kunst. Zijn werken waren vorig jaar nog te zien op de grote ZERO-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en onlangs in het Guggenheim New York, de stad waar hij tegenwoordig woont en werkt.

Munten ontworpen door Jan Henderikse


ZERO
ZERO
details
ART
ART
details
KUNST
KUNST
details
NUL
NUL
details

Over de ontwerpen

Voor de Kunst Reserve Bank heeft Henderikse vier munten in de vorm van pizza’s ontworpen. Net als de pizza is geld een wereldwijd fenomeen. Geld kan je niet eten - pizza’s wel maar of dat gezond is valt te betwijfelen. De gezondheidswaarde is zogezegd nul. Geld zo gewoon als pizza’s. Of pizza’s zo gewoon als geld. Geld als pizza-kunst met de zelfverklaarde waarde nul – hoe ZERO wilt u het hebben?

Jan Henderikse

Jan Henderikse (1937, NL)

Munten uitgebracht:
16 oktober 2016 - 25 november 2016

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl