“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Vazquez/Peperkamp

Alonso Vazquez is een Spaanse kunstenaar die al jaren woont en werkt in Nederland. Zijn werk is doorgaans gebaseerd op uitgebreid materiaalonderzoek - met name met metalen en mineralen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een klok gegoten van omgesmolten euromunten.

Ron Peperkamp is de initiatiefnemer van de Kunst Reserve Bank. Als directeur verleent hij technische assistentie bij het ontwerpen en vervaardigen van de stempels voor de verschillende kunstenaars.

Munten ontworpen door Vazquez/Peperkamp


Ebola
Ebola
details
Henipa
Henipa
details
Lassa
Lassa
details
Marburg
Marburg
details

Over de ontwerpen

De serie munten met virussen is het resultaat van enkele maanden onderzoek met de Spaanse kunstenaar Alonso Vazquez. Zijn voorstel was om munten in andere materialen te slaan. Experimenten met steengruis, vezels, plastics en zelfs biologisch materiaal leverde helaas niet veel op, maar het biologische materiaal leidde wel tot het idee om iets met bacteriën of virussen te doen – vanzelfsprekend als verbeelding van het  besmettelijke karakter van geld. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de nieuwe serie munten met afbeeldingen van de vier gevaarlijkste virussen ter wereld: Ebola, Henipa, Lassa en Marburg.

Deze vier munten worden op een bijzondere manier geproduceerd. In het materiaalonderzoek stuitten wij namelijk op een fascinerend metallurgisch proces om metaal te kleuren: elektrolytisch anodiseren. Dit is een vrij ingewikkeld proces waarmee de oppervlaktestructuur van aluminium poreus wordt gemaakt zodat er kleurstoffen in het metaal kunnen worden gebracht. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kunt u zien in dit filmpje waarin de tien stappen van het kleuren van de eerste Ebola-munt wordt gevolgd.

 

 

 

Over geldpest

Wie eenmaal in aanraking is gekomen met geld, die wil doorgaans meer. In die zin is geld een besmettelijk goedje. Een vreemd virus met soms weerzinwekkende ziekteverschijnselen.

Grensland - MoldaviëJelle Brandt Corstius stuitte onlangs op een mooi voorbeeld in Moldavië. Van zichzelf al niet een bijzonder kleurrijk land, maar extra treurig omdat vrijwel de gehele bevolking uit ouderen bestaat. Alle jongeren zijn naar Italië vertrokken om daar geld te verdienen. Hetzelfde zien wij in andere ontwikkelingslanden: jonge mensen verlaten hun geboortegrond om in grote steden of verre landen geld te verdienen. Maar keren zij vervolgens terug om met het verdiende geld de eigen plek te verbeteren? Nee, ze laten aan de rand van hun geboortedorp een klein paleisje bouwen – niet om in te wonen, maar om mee te pronken naar hun buren.

Dat is wat geld doet. Blijkbaar is geld in staat om alle sociale- en culturele normen en waarden te laten verdampen. Liberalen spreken in dit verband liever over 'bevrijden' maar het effect blijft hetzelfde: onder invloed van geld komen (al dan niet traditionele) afwegingen over wat goed, nuttig of verstandig is, op losse schroeven te staan.

Dat geldt voor jongeren uit Moldavië, maar net zo goed voor steenrijke Arabieren die in Londen alle 18e en 19e-eeuwse huizen opkopen en zo de lokale woningmarkt ontwrichten. Wederom niet om in die huizen te wonen, maar louter als bling-bling pied-à-terre. Dit zijn natuurlijke extreme voorbeelden maar wie terugkijkt in zijn eigen familiegeschiedenis, zal ergens op een vergelijkbaar verhaal stuiten: ouders, grootouders, voorouders trokken van hun geboortegrond naar steden waar geld te verdienen was. En ze bleven in die steden want daar wordt men onderdeel van een ander soort samenleving waarin moraliteit niet langer vastligt in eeuwenoude tradities, maar waarin normen en waarden op een dynamische manier worden uitgedrukt – namelijk met geld. In die zin, leiden wij allemaal aan dezelfde ziekte: de geldpest.

Vazquez/Peperkamp

Vazquez/Peperkamp (1958, NL)

Munten uitgebracht:
1 september 2015 - 1 november 2015

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl