“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Doina Kraal

Doina Kraal (1980) studeerde in 2002 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, op de afdeling Voorheen Audio Visueel. Na haar afstuderen volgde Kraal een Master in Fine Art aan het Central Saint Martins College of Art in Londen. Haar werk is onder meer tentoongesteld in Times Square Gallery, New York, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, Soledad Senlle Gallery, Amsterdam en was op diverse andere locaties in Nederland te zien.

In 2013 kenden het Gieskes-Strijbis Fonds en Foam de Foam 3h Award toe aan Doina Kraal om een nieuw werk te maken. Dit resulteerde in het project Touche-à-Tout, een reizende installatie die voortborduurt op de multimediale installatie In de Rarekiek, die Kraal in 2012 in het kader van het 3h programma van Foam presenteerde en op basis waarvan zij de prijs won. Met een draagbaar kabinet vol wonderlijke kijk-, geur- en luisterervaringen zal zij in negen maanden tijd vijf continenten bezoeken: van Azië en Oceanië naar Noord- en Zuid Amerika en Afrika. De sporen die de afgelegde reis achterlaat, zullen zichtbaar worden in de installatie. Iedere plek die wordt aangedaan zal leiden tot een nieuw werk.

Munten ontworpen door Doina Kraal


Spend me
Spend me
details
Make me
Make me
details
Give me
Give me
details
Touch me
Touch me
details

Over de ontwerpen

Voor de Kunstreservebank heeft Kraal een serie munten bedacht waarmee het idee van de reis langs verschillende continenten en culturen op een sterke manier wordt verbeeld. De installatie Touche-à-Tout zal getekend worden door de weg die het aflegt en op een vergelijkbare manier wordt de serie munten vormgegeven door de reis. De eerste munt zal worden uitgegeven bij aanvang van de reis en dient als een soort visitekaartje. De overige drie ontstaan tijdens en na afloop van de reis.

SPEND ME

Geld moet rollen – dat is het idee van de eerste munt. Bij aankomst op ieder continent koopt Kraal met deze munt een voorwerp dat zal worden toegevoegd aan haar kabinet. Degene die de munt als betaling voor dit voorwerp heeft geaccepteerd, moet deze echter binnen een week uitgeven aan een object met een vergelijkbare waarde. Op zijn/haar beurt moet de verkoper de munt ook weer binnen een week uitgeven, et cetera. Iedereen wordt verzocht de locatie van de transactie en een foto van zijn/haar aanwinst te uploaden naar een website. Zo wordt in beeld gebracht hoe de munten op de verschillende continenten gaan circuleren.

Vanzelfsprekend sluit dit idee perfect aan bij het hele concept van de Kunst Reserve Bank. Hier wordt immers ook onderzoek gedaan naar de waarde die de reservemunt op verschillende plekken en in verschillende culturen vertegenwoordigt. Wat kan iemand in Oceanïe met de munt kopen? Calculeert men louter de nominale waarde (momenteel ca. US$ 150), of onderkent men ook de kunstzinnige waarde? Interessante vragen!

MAKE ME

Tijdens haar reis heeft Kraal in alle landen graveurs opgezocht. In een blanco rondel hebben deze graveurs in hun eigen taal en met eigen middelen de 'place of manufacture' gegraveerd. Sommigen beschikten over een professionele laser, anderen hadden slechts een eenvoudige graveerset en weer anderen moesten het met een botte graveerstift doen. Van de rondel is door onze eigen lasergraveur een stempel gemaakt waarvan deze MAKE ME munt is geslagen.

GIVE ME

Samen met mensen die zij tijdens haar reis heeft ontmoet, heeft Kraal nieuw werk voor in haar kabinet gemaakt. Alle mensen die op deze wijze een bijdrage hebben geleverd aan het kunstwerk, zijn vereeuwigd in een munt. Kraal heeft hen namelijk gevraagd om haar iets kleins te geven wat zij op zak dragen, iets dat voor hen persoonlijke waarde heeft, maar waarvan ze toch afstand kunnen doen. Deze voorwerpen zijn na terugkomst allemaal gefotografeerd. De totale collectie is verwerkt in de GIVE ME munt - met een loupe zijn de individuele voorwerpen te onderscheiden.

TOUCH ME

Tijdens haar rondreis heeft Kraal altijd een rond doosje met plasticine ter grootte van een munt bij zich gehad. Indachtig de titel van het project (Touche-à-tout) heeft zij op allerlei plekken omstanders gvraagd hierin een (vinger)afdruk achter te laten. De dode plasticine veranderde zo langzaam maar zeker in een amorfe vorm waarvan bij terugkomst het stempel voor deze munt is gemaakt. Hiermee wordt zichtbaar wat bij gewoon geld altijd onzichtbaar blijft: een eindeloze reeks aanrakingen - zowel in letterlijke als figuurlijke zin van het woord.

De eerste munt is vanaf 27 November 2014 te bestellen op de website van de Kunst Reserve Bank. Daar kan men ook alvast de hele serie bestellen maar de laatste drie munten worden pas begin 2016 uitgegeven.

 

Doina Kraal

Doina Kraal (1980, NL)

Munten uitgebracht:
27 november 2014 - 1 januari 2015

website: doinakraal.com

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl