“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Gabriel Lester

Gabriel Lester (1972) woont en werkt zowel in Amsterdam als Shanghai. Lester’s kunstwerken, films en installaties komen voort uit het verlangen om verhalen te vertellen of installaties te bouwen waarin mogelijke verhalen te ontdekken zijn. In zijn werk refereert Lester dikwijls aan de illusies die door theater en film worden opgewekt. Vanwege zijn opleiding als filmmaker en beeldend kunstenaar wordt zijn werk daarom ook vaak getypeerd als cinematografisch.

De werken bevatten nooit een expliciete boodschap of eenduidig idee, maar zijn eerder voorstellen hoe men zich tot de wereld kan verhouden – hoe de wereld zich presenteert en volgens welke technieken en mechanismen wij haar interpreteren en begrijpen. Door dingen te ontleden, redigeren, herschikken en in een ander perspectief te plaatsen, wil Lester ons bij het werk betrekken. Uiteindelijk suggereren zijn kunstwerken zowel rationeel bewustzijn als associatief, magisch denken.

Werken van Lester zijn te zien geweest op de Venetië Biennale (2013) en Documenta (2012) en opgenomen in de collecties van o.a. Boijmans van Beuningen, Stedelijk Museum en Museum 21.
Solo tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag, Minsheng museum Shanghai, Bonniers Konsthall Stockholm en Bozar Brussel.

 

Munten ontworpen door Gabriel Lester


The harder they come
The harder they come
details
Corporate ladder
Corporate ladder
details
Risky business
Risky business
details
Shadow economics
Shadow economics
details

Over de ontwerpen

De munten die Gabriel Lester voor de Kunst Reserve Bank heeft ontworpen, kunnen gezien worden als scènes of hoofdstukken uit een verhaal van een man (de mens) die afdaalt, opstijgt en risico's neemt. Bijna als een stripverhaal of storyboard tonen ze situaties waarin men omhoog of omlaag kan reizen – zoals het stijgen en dalen van waarde in de economie.

In de eerste munt ‘The harder they come’ stormt een man (de mens) op ons af, of als de munt een halve slag wordt gedraaid, valt hij in de diepte.

Ook in de andere munten is er telkens sprake van gevaar en/of risico. Zoals in de tweede munt 'Corporate ladder' met een ladder die uitnodigt om af te dalen in een onbekende diepte. Op de foto is het niet zo duidelijk te zien maar de dunne lijntjes waarmee de diepte is weergegeven, geven bij wisselend lichtinval een wonderlijk moiré effect.

De derde munt 'Risky business' is precies dat: een touwladder over een gapend ravijn die twee toegangspoorten verbindt, werkt als het dramatische openingsshot van een surrealistische avonturenfilm.

De laaste munt in de serie 'Shadow economics' toont een wonderlijke, Escher-achtige ruimte waarin een mysterieuze schaduw van een persoon opduikt. Door de munt van verschillende manieren te draaien, verandert het perspectief en is de ruimte anders te lezen.
Deze munt is weer een technisch hoogstandje want het effect van de verschillende niveaus met stijgende en dalende trappen is in een reliëf van amper 0.3 mm gegraveerd.

 

Gabriel Lester

Gabriel Lester (1972, NL)

Munten uitgebracht:
21 september 2011 - 21 december 2011

website: www.gabriellester.com

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl