“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Ted Noten

Ted Noten is een wereldbefaamde ontwerper van tassen en sieraden, werkzaam in Amsterdam. Noten werd bekend door zijn tassen en sieraden waarbij allerlei voorwerpen werden ingegoten in blokken acrylaat. Tot de verwerkte objecten behoren een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en echte pistolen. Onlangs maakte hij ook een tiara voor prinses Máxima als bescherming tegen relschoppers. 

Hoewel Noten vooral bekend is vanwege zijn opmerkelijke sieraden die gretig aftrek vinden bij de internationale jetset, is hij bovenal een vrij denkende en scheppende kunstenaar die zich in zeer uiteenlopende vormen uitdrukt. Met een vaste groep medewerkers werkt hij tegenwoordig ook aan kleinere en grotere ontwerpprojecten, installaties en opdrachten van verzamelaars, overheden en culturele instellingen. Hij is in 2012 nog uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar, waarbij hij door Stichting Kunstweek werd verkozen boven zeven andere bekende kunstenaars, onder wie Erwin Olaf, Marlene Dumas en Anton Corbijn.

Onlangs heeft Noten de openingstentoonstelling verzorgd van het vernieuwde Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. De tentoonstelling 'Framed by Ted Noten' werd als eerste door prinses Beatrix bezocht en loopt nog tot 8 september dit jaar. Zie Avro Kunstuur.

Munten ontworpen door Ted Noten


de Big Bang
de Big Bang
details
de Mens
de Mens
details
de Kunst
de Kunst
details
het Geld
het Geld
details

Over de ontwerpen

De munten die Ted Noten voor de Kunst Reserve Bank heeft ontworpen, zijn ontstaan uit een aantal experimenten met de geldpers. Met de klassieke Dutrannoit frictiepers kan een kracht van 120 ton worden ontwikkeld – genoeg om allerlei voorwerpen in het metaal van de munt te slaan. Als ontwerper van sierraden heeft Noten een scherp oog voor details en dat komt tot uiting in de keuze van de voorwerpen die hij letterlijk in de munten laat slaan.

De ontwerpen refereren allemaal aan betekenisvolle momenten in de geschiedenis van de mensheid – te beginnen bij de Big Bang: (13,7 ± 0,2) x 109 jaar geleden. Het wonderlijke effect van deze munt wordt bereikt door glassplinters plat te slaan waardoor een willekeurige stofwolk ontstaat. Midden in deze wolk is een 0.015 Krt. diamant geplaatst: zuivere koolstof als oermaterie van het leven.

Een volgende belangrijke stap is het moment dat de mens besloot rechtop te gaan lopen. De wijzende hand zit in het stempel maar de afgedrukte mensfiguurtjes heeft Noten alemaal met de hand van fijn wikkeldraad gevouwen. Ook dit zijn dus stuk voor stuk unieke munten.

Daarna het belangrijke moment dat de mens zich van zijn omgeving begon te onderscheiden: het ontstaan van kunst. Ook hier is telkens met de hand een piepkleine compositie van voorwerpen uit de natuur gemaakt en in de munt afgedrukt.

Geld kan gezien worden als het hoogtepunt van het abstracte denken dat daaruit voortvloeide. Maar wat gaat er gebeuren als we de bekende vorm van dat geld loslaten? Wat als we de euro afschaffen – wat voor waardesysteem komt er dan voor in de plaats? In de laatste munt is dus een muntstuk van 1 cent geslagen. Op vernufte wijze is deze cent doorgekruisd.

Vanwege de bijzondere techniek waarmee voorwerpen in de munten worden geslagen, zijn de munten allemaal verschillend. Exemplaren kunnen dus afwijken van de hierboven afgebeelde voorbeelden.

Ted Noten

Ted Noten (1956, NL)

Munten uitgebracht:
15 juni 2013 - 20 september 2013

website: www.tednoten.com/

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl