“We moeten kiezen tussen een wereldmarkt bepaald door calculators of een met een menselijk gezicht.”

Kofi Annan

Jaar:

Nieuws


Ondertussen bij de buren

dinsdag 25 november 2014

Waar in Nederland nog nauwelijks wordt gesproken over de fundamentele problemen van het financiële systeem, is in Groot Brittannië een levendige discussie gaande. Onder aanvoering van de hier al vaker genoemde, non-profit organisatie Positive Money, wordt er veel onderzoek gedaan naar concrete maatregelen die genomen kunnen worden om het financiële systeem weer wat gezonder te maken.

Positive Money voert ondertussen al ruim vijf jaar compagne om het thema 'geldcreatie' op de politieke agenda te krijgen. En met succes want vorige week werd er (voor het eerst in 170 jaar!) in het Britse parlement een serieus debat gevoerd over deze fundamentele kwestie. Niet dat het veel opleverde, maar het is natuurlijk altijd aardig om te zien hoe deze 16 honerable men en women zich uiteindelijk ook stukbijten op dit bijzonder lastige onderwerp...
Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl