“De manier waarop banken geld creĆ«ren is zo simpel dat je er met je verstand niet bij kan.”

J. K. Galbraith

Jaar:

Nieuws


Kabaal over Kapitaal

vrijdag 7 november 2014

Voor wie het is ontgaan: vorige week is de Nederlandse vertaling van Kapitaal in de 21ste Eeuw van Thomas Piketty verschenen. De subtitel 'het belangrijkste boek van het jaar – misschien wel van de komende tien jaar' is misschien wat overdreven, maar het gaat hier zondermeer om een belangwekkende studie die de klassieke ideeën over de aanwas en verdeling van kapitaal op zijn kop zet. Het belangrijkste thema – het toenemende verschil in rendement op kapitaal en arbeid – was al eerder door mensen als Joseph Stiglitz (The price of inequality) aangekaart, maar de verdienste van Piketty is dat hij dit vermoeden nu met keiharde cijfers weet te onderbouwen. Het is niet verwonderlijk dat deze studie zoveel aandacht trekt want het gaat hier om een wetmatigheid die de essentie van het kapitalistische systeem aantast. Over de remedies kan worden gediscussieerd, maar Piketty heeft in ieder geval overtuigend aangetoond dat wij hier met een fundamenteel probleem te maken hebben.

Piketty in Tweede KamerVorige week hebben wij de Franse econoom ook in de Tweede Kamercommissie Financiën zien optreden. Tegen alle verwachtingen in werd dit toch een bijzondere en interessante bijeenkomst. Bijzonder was natuurlijk dat er in het parlement eindelijk eens een aantal fundamentele problemen van het huidige economische stelsel aan de orde werd gesteld. Interessant omdat hier pijnlijk duidelijk werd hoe weinig grip onze volksvertegenwoordigers eigenlijk hebben op de grote financieel-economische thema's van deze tijd. In een merkwaardig soort brabbelengels (waarbij je je meteen afvraagt hoe men de 900 pagina's van de Engelse editie heeft doorgeworsteld), wisten de parlementariërs slechts de meest voor de hand liggende vragen te stellen – vragen waarmee zij toch vooral hun eigen archaïsche ideologieën onder de aandacht wilden brengen. Onvermijdelijk werd de kroon gespannen door VVD'er Helma Neppérus die zich afvroeg of niet iedereen gewoon minder belasting kon betalen. Allemaal minder belasting – iedereen rijk – alle problemen opgelost! Tja... dat niveau dus.

Kapitaal in de 21ste eeuw
Thomas Piketty
uitgeverij Bezige Bij
ISBN 9023490827
€ 34,90
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl