“De manier waarop banken geld creĆ«ren is zo simpel dat je er met je verstand niet bij kan.”

J. K. Galbraith

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 17 April 2017 - 17 april 2017

Het is al weer enige tijd geleden dat de laatste nieuwsbrief is verschenen en velen zullen zich afvragen of de Kunst reserve Bank nog wel bestaat. Vrees niet – de bank is nog altijd niet failliet en het experiment loopt ook nog steeds. Wel hebben we de afgelopen maanden een paar fikse tegenslagen moeten verwerken. Er zijn namelijk maar liefst twee series van kunstenaars niet doorgegaan. Bijzonder jammer want we hadden ons erg verheugd op het werk van deze kunstenaars. Beide hebben echter door omstandigheden moeten afzeggen. Hierdoor is de hele planning behoorlijk in het honderd gelopen. Lastig want ondertussen kwam het einde van het experiment wel steeds dichterbij.

DNBZoals u weet wordt het experiment van de KRB uitgevoerd met toestemming van De Nederlandse Bank. Vanaf 1 mei 2012 mocht de KRB vijf jaar lang een eigen munt uitgeven om te testen of het publiek vertrouwen heeft in de intrinsieke kunstwaarde van onze reservemunt. Vanwege de inwisselgarantie met een extreme rente van 10% gaf men het experiment weinig kans van slagen. Helemaal omdat het principieel zonder externe financiering of subsidie werd uitgevoerd en wij er bovendien niet al te veel ruchtbaarheid aan wilden geven om zo de kunstmarkt een beetje te omzeilen. Tot ieders (en eerlijk gezegd ook onze) verbazing heeft de bank het echter vijf jaar lang volgehouden. Dat onverwachte succes hadden wat wij aan het einde van het experiment (op 1 Mei a.s.) graag groots willen vieren. Maar zoals gezegd, is de planning hopeloos in het honderd gelopen.

Er zitten momenteel nog drie series in de pijplijn. De vraag is nu wat wij hiermee gaan doen. Op 1 Mei is immers het officiële einde van het experiment en statutair zou de bank zichzelf dan moeten opheffen. Maar de KRB is een coöperatieve bank waarin de leden bepalen wat er wel of niet gebeurt. Zo kunnen de leden ervoor kiezen om op 1 Mei het experiment met de inwisselgarantie te beëindigen, maar de bank als coöperatieve vereniging nog enige tijd te laten voortbestaan. De laatste series kunnen dan alsnog worden uitgegeven – alleen zijn de munten van die series straks niet meer inwisselbaar. Dit geeft ons ook tijd om later dit jaar een groot eindfeest te organiseren. Wellicht met een symposium waarin economen en kunstcritici reflecteren op de economische- en artistieke betekenis van dit bijzondere experiment.

REFERENDUM

ReferendumWellicht is het een goed idee om de bank op 1 Mei nog niet meteen opheffen, maar zoals gezegd zijn het de leden die hierover moeten beslissen. Nu zijn bij belangrijke keuzes referenda de laatste tijd nogal in zwang – voor veel politici is dit immers een aantrekkelijk middel om de eigen onmacht of onkunde te maskeren. Dat deze referenda zich vervolgens vooral manifesteren als nationale intelligentietests met dienovereenkomstige uitslagen, zal hen verder worst zijn.

Hoe dan ook – de directie schat de intelligentie van onze leden vrij hoog in en ziet dan ook geen reden om niet mee te deinen op deze populistische golf. Er zal dus een referendum worden gehouden over de vraag of de coöperatie na beëindiging van het experiment na 1 Mei nog enige tijd actief kan blijven.

Op 30 April kunnen leden hun stem uitbrengen in galerie de ArtKitchen in Amsterdam (zie hieronder). Bent u niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen, dan kunt u als lid ook inloggen op uw eigen filiaalpagina en daar uw stem uitbrengen. Log in met uw E-mailadres en het wachtwoord dat u van ons geeft gekregen. Bent u dit wachtwoord vergeten, dan kunt u op de website een nieuw wachtwoord aanvragen. Op uw filiaalpagina vindt u het stembiljet voor het referendum.

30 April van 12 tot 24 uur: GROTE UITVERKOOP

50 procentVlakbij de Nederlandse Bank in Amsterdam is in de Hemonylaan galerie de ArtKitchen gevestigd. Dit leek ons een passende locatie om vanaf 12 uur 's middags af te tellen naar het officiële einde van het experiment om 24 uur 's nachts. Voor mensen die geen vertrouwen hebben in de kunstwaarde van hun reservemunten, is dit dus de laatste kans om de munten in te wisselen voor euro's. Maar wellicht is het beter om ze te houden want voor alle muntbezitters hebben we op de laatste dag nog een hele aantrekkelijke aanbieding.

Van veel munten zijn nog niet alle 100 exemplaren verkocht. Mensen die ooit één munt hebben gekocht en toch graag de hele serie van die kunstenaar willen hebben, kunnen op 30 April hun slag slaan. Op deze laatste dag houden we namelijk een grote uitverkoop van alle munten die nog in de kluis liggen.

Leden kunnen de resterende munten kopen voor de helft van de prijs! Voor het gemak rekenen we voor alle munten € 50 — de helft van de openingskoers. Op vertoon van uw lidmaatschapskaart, een munt of een certificaat kunt u uw serie dus mooi aanvullen! Let wel: deze aanbieding loopt van 12 uur 's middags tot 24 uur 's nachts en geldt dus alleen voor leden en mensen die reeds een munt hebben.

Ook op 30 April: PRESENTATIE SERIE ZORO FEIGL*

Zoro FeiglNog een goede reden om op 30 April naar de ArtKitchen te komen, is de presentatie van de nieuwe serie van Zoro Feigl. Deze jonge kunstenaar maakte onlangs furore op Art Rotterdam en heeft de laatste officiële serie van de Kunst Reserve Bank ontworpen. Op de valreep van het experiment zal op 30 April om 16 uur de officiële presentatie van deze bijzondere serie plaatsvinden.

Bijzonder, want Zoro Feigl heeft een paar echte survival-tools ontworpen. Het moest er ook een keer van komen: een munt met een gat erin. Bij Zoro's eerste munt is dat meteen een heel praktisch gat geworden – namelijk gat M8. De munt fungeert zo als de ringsleutel die iedere klusser altijd kwijt is: sleutel 13. Ook de andere munten uit de serie zijn onmisbare stukken gereedschap: een waterpas (met druppel kwik!), een rolmaat (centimeters en inches) en een vergrootglas (om vuur mee te maken).

De munten zijn voor de reguliere koers vanaf 16 uur te koop in de ArtKitchen en daarna ook bij het online-loket. Tenzij de leden bij het referendum besluiten om de bank om 24 uur op te heffen – in dat geval worden deze munten echt heel zeldzaam want zijn ze slechts enkele uren in de verkoop geweest...

*) Zoro Feigl with courtesy of C&H Gallery

 

30 APRIL GROTE UITVERKOOP

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl