“De complexiteit van het financiĆ«le systeem is veel sneller toegenomen dan ons begrip van die complexiteit.”

Wouter Bos

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 6 mei 2016 - 6 mei 2016

Presentatie nieuwe munt van Matthijs Booij

Matthijs BooijMatthijs Booij is van de nieuwe generatie kunstenaars die zich probeert te onttrekken aan het circuit waarin kunst doorgaans circuleert. Kenmerkend voor deze jonge kunstenaars is hun pragmatische houding tegenover de waarde, betekenis en functie van kunst. Zo vormde Booij met Mick Johan het spraakmakende vormgeversduo Miktor & Molf die o.a. de CD's van De Jeugd van Tegenwoordig tot collector's items maakte.
Booij is ook één van intiatiefnemers van Patty Morgan – een online platform waar kunstenaars en (beginnende) verzamelaars elkaars smaak helpen ontwikkelen. Internationale aandacht kreeg het pensioenplan dat Booij voor zichzelf bedacht: het onethousanddrawingspensionplan. Voor slechts één euro p/maand ontvangen investeerders tot Booij's pensioen (2050) ieder jaar twaalf tekeningen. Met een flink aantal deelnemers is de kunstenaar inmiddels verzekerd van een riant pensioen dat op zijn 65ste zal worden uitgekeerd.

Pension PlanVanwege dit soort frisse ideeën over de rol en functie van kunst en geld, hebben wij Matthijs Booij uitgenodigd een serie reservemunten te ontwerpen. De eerste munt van deze nieuwe serie zal tijdens de aankomende vergadering van het pensioenfonds worden gepresenteerd. Deze openbare vergadering vindt plaats in de dependance van galerie Vriend van Bavink in Amsterdam en is voor iedereen toegankelijk.

U bent van harte welkom:

Zaterdag 14 mei - 16:00 uur
Pacific Place
Geldersekade 30
1012BJ Amsterdam

(5 minuten lopen vanaf Amsterdam CS)

Jaarverslag 2015

Misschien was het toch niet zo'n goed idee om de jaarvergadering op de eerste mooie lentedag te houden. Niet verwonderlijk dat men het strand, park of de tuin verkoos boven een onbestemde bijeenkomst in de Amsterdamse Pijp. Uiteindelijk meldden zich slechts vier trouwe leden – wat de vergadering wel weer lekker overzichtelijk en vooral ook gemoedelijk maakte.

Het jaarverslag behoefde nauwelijks toelichting en is met algemene stemmen goedgekeurd. Het officiële financiële verslag volgt als de jaarstukken van 2015 medio juni gereed zijn.

download jaarverslag 2015

De expositie in de ArtKitchen met alle munten is nog tot zaterdag 14 mei te bezoeken. 

ArtKitchen

Hemonylaan 6a
1074 BE Amsterdam

M +31 (0)6 22803829
W http://www.artkitchen.nl
E info@artkitchen.nl

Openingstijden: Wo t/m Za van 13:00-18:00Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl