“Geld is een wapen. Politiek is weten wanneer je de trekker moet overhalen.”

Licio Lucchesi in The Godfather III

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 29 maart 2016 - 29 maart 2016

Voor paasvakantie hebben wij nog een aantal tips voor u:

G10 van de Economie & Filosofie

Beurs van BerlageDe afgelopen tijd hebben wij regelmatig bericht over de grote verschuivingen die er momenteel  in de financiële wereld plaatsvinden. Zoals al door velen was voorspeld, zijn de gevolgen van de crisis van 2007/08 nog lang niet uitgewerkt. Het onorthodoxe beleid van de FED en de ECB laat ook zien dat dingen op een fundamenteel niveau behoorlijk uit het lood zijn geslagen. Het mondiale financiële systeem begint zogezegd in zijn voegen te kraken.

Maar door de scheuren valt er wel steeds meer licht op de kern van dat systeem. Niet alleen economen, maar ook sociologen, filosofen en politieke wetenschappers stellen tegenwoordig vragen bij de fundamenten van de bestaande financiële orde. Vragen die een steeds breder publiek zich ook stelt want zelfs in het superrijke Nederland beginnen wij ons toch wel een beetje zorgen te maken. Is het niet over ons pensioen of baanzekerheid, dan wel over de inkomensongelijkheid, de Euro, de EU, China of het klimaat. Zaken waarvan wij steeds beter beginnen te begrijpen hoe zij allemaal met elkaar te maken maken.

Wie geïnteresseerd is in deze onderwerpen kan zijn hart ophalen bij de G10 van de Economie & Filosofie die a.s. vrijdag en zaterdag in Amsterdam wordt gehouden. Een keur van sprekers zoals Slavoj Žižek, Paul Mason, Yanis Varoufakis, Christoph Türcke en Yuval Noah Harari is uitgenodigd om deze thema's toe te lichten. Een absolute aanrader!

G10 van de Economie & Filosofie
1 en 2 April 2016
Beurs van Berlage en Westerkerk
programma en tickets: www.g10vandeeconomie.nl

Expositie Doina Kraal

Werk Doina KraalA.s. donderdag opent Barbara Visser de tentoonstelling New Realism: The Gaze of Science. Kunstenaars w.o. Doina Kraal hebben samen met wetenschappers op het Science Park in Amsterdam werken gemaakt waarin allerlei natuurkundige fenomenen en abstacties zijn verbeeld.

Bij deze opening zullen ook de recente munten van Doina Kraal te koop zijn. Wie deze bijzondere munten nog niet heeft besteld, kan ze hier dus zien en meteen meenemen!

New Realism: The Gaze of Science
Opening: donderdag 31 Maart 17:00 uur
Cafe Maslow
C. MacGillavrylaan 3198
1098 XK Amsterdam
info: newrealism.orgComité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl