“Van de vele manieren waarop je een banksysteem zou kunnen organiseren, is die van vandaag wel de slechtste.”

Mervyn King, gov. Bank of England

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 9 oktober 2015 - 10 oktober 2015

Nieuwe munt

Onze experimentele Ebola-munt is bijzonder enthousiast ontvangen. Menigeen is verbaasd over het wonderlijke effect van het geanodiseerde aluminium. Zitten de kleuren echt ín het metaal? Hoe slaan jullie die dan? Kunnen de euromunten ook op deze manier worden geslagen?

Het antwoord op die laatste vraag is simpel: nee. Zoals u in dit korte filmpje kunt zien, worden de munten allemaal met de hand gemaakt. Vanwege het bijzonder tijdrovende elektrochemisch proces kunnen deze munten niet in grote oplagen worden geproduceerd. Maar het unieke karakter maakt ze natuurlijk wel bijzonder geschikt voor de 100 reservemunten die wij van elk ontwerp uitbrengen.

HenipaVan de 100 Ebola-munten zijn inmiddels een flink aantal verkocht. Nog niet voldoende om volledig uit de kosten te zijn, maar wij hebben toch besloten om door te gaan met de volgende munt uit de serie: het Henipa-virus.

Van het Ebola-virus weet ondertussen de hele wereld dat je die levensvorm beter op afstand kunt houden. Maar leden van de Henipafamilie wil je ook niet tegenkomen. Deze illustere familie van het paramyxogeslacht telt drie RNA-virussen: Hendra, Nipah en Ceder, waarvan de gebroeders Hendra en Nipah onbehandelbaar zijn en dodelijk voor paarden, varkens en mensen. De bron is doorgaans een vliegende vos (soort vleermuis) en zodoende zijn uitbraken tot nu toe beperkt gebleven tot Zuidoost- Azië. Van het Nipah-virus zijn in India echter ook mens-tot-mens besmettingen bekend.

In de wetenschappelijk goed onderbouwde film Contagion schetst Steven Soderbergh de mogelijke gevolgen van een wereldwijde uitbraak van Nipah. De paniek is goed vergelijkbaar met wat er gebeurt bij een mondiale ineenstorting van het monetaire systeem: niet fijn...

KRB expositie in Bergen N-H

Van ReenenschoolVan 16 t/m 25 oktober vindt in het Noordhollandse kunstenaarsdorp Bergen de jaarlijkse Kunsttiendaagse plaats. Dit leek Martina Koolwijk van het lokale KRB filiaal een mooie gelegenheid om eens een uitgebreide expositie over de Kunst Reserve Bank in te richten. Hiervoor is een bijzondere locatie gevonden, namelijk de monumentale Van Reenenschool vlak bij museum Kranenburgh.

Op de eerste verdieping zal een expositieruimte worden ingericht met al het materiaal dat de afgelopen jaren door en rond de bank is geproduceerd: vanzelfsprekend  alle munten, maar ook video's, affiches, houtsneden, achtergrondinformatie over de kunstenaars, artikelen in media, etc. Voor de gelegenheid wordt ook het elektrochemische laboratorium naar de school overgebracht, zodat men ter plekke kan zien hoe wij de nieuwe virusmunten maken.

Zondag 18 oktober houden wij op deze fraaie plek een receptie. U bent vanaf 15:00 welkom voor een hapje en een drankje.
Voor bezoekers die nog niet bekend zijn met de bank, geeft de directie een kleine presentatie over het experiment – gevolgd door een demonstratie van het anodiseren van de nieuwe Henipa-munt.

De expositie is een eigen initiatief van het filiaal Bergen en vormt geen onderdeel van de kunstroute door het dorp. De expositie is ook alleen in de weekeinden te bezoeken:

Za. 17 – Zo. 18 okt. van 12:00 tot 18:00 uur
Za. 24 – Zo. 25 okt. van 12:00 tot 18:00 uur

Van Reenenschool
Spaanschepad 1
1861 LM Bergen N-H

Verleidingen

De VerleidersNaar aanleiding van de voorstelling van De Verleiders heeft het burgerinitiatief Ons Geld ruim 100.000 handtekeningen verzameld. Een ongekend succes want hiermee wordt de Tweede Kamer gedwongen een debat over een hele principiële kwestie te voeren, namelijk de vraag aan wie wij de geldschepping toevertrouwen: de overheid of de markt (commerciële banken).
Volgende week woensdag houdt de Commissie Financiën een hoorzitting waarin de initiatiefnemers hun motieven voor dit debat kunnen toelichten. Het feitelijke debat in de Tweede Kamer zal later dit jaar plaatsvinden.

Helaas is het niet erg waarschijnlijk dat dit debat veel zal opleveren. Afgezien van het feit dat de Nederlandse overheid allang niet meer over ons geld gaat, zullen maar weinig politici over dit onderwerp iets zinnigs te melden hebben. Lezers van deze nieuwsbrief weten inmiddels dat geldschepping over het wezen van de economie gaat. Omdat alle ideeën over hoe, waarom en voor wie de economie werkt hierin samenkomen, is geldschepping één van de meest complexe onderwerpen van de economische politiek. De verleiding (sic) is dan groot om de boel te versimpelen en direct een principieel standpunt in te nemen: banken zijn slecht, dus trek hun bevoegdheid om uit het niets geld (in de vorm van krediet) te scheppen maar in! Volkomen voorspelbaar tekent de VVD dan meteen bezwaar aan: een overheid een eigen geldkraan geven, is de kat op het spek binden! Leuk om op die manier de 19e-eeuwse wortels van de diverse politieke stromingen nog eens onder de aandacht te brengen, maar een dergelijke discussie heeft natuurlijk niets met serieuze economische politiek te maken.

Waarmee niet gezegd is dat de discussie niet gevoerd moet worden. Integendeel! Alleen zouden wij graag zien dat die discussie over de economie van de 21e eeuw gaat. En dan kom je automatisch bij de vraag hoe wij die op mondiaal niveau beter kunnen organiseren. Hoe, waar en op welke manier wij onze middelen het beste kunnen inzetten om de kans te vergroten dat de mensheid zonder al te veel kleerscheuren het einde van deze eeuw gaat halen, dat is het vraagstuk waar de hedendaagse economische politiek over zou moeten gaan. Daarin speelt geldschepping inderdaad een essentiële rol. Maar die rol is complex en vraagt vooral om nieuwe economische ideeën, en niet om een herhaling van archaïsche politieke standpunten door politici die nog maar nauwelijks kunnen bevatten – laat staan accepteren – dat hun kleine landje inmiddels onderdeel uitmaakt van een Eurozone, een groter Europa en een wereldgemeenschap (die tegenwoordig letterlijk op onze stoep staat...)

Ondertussen wordt er op de achtergrond door economen wel serieus over dit onderwerp nagedacht. Al eerder haalden wij de Modern Money Theorie aan en onlangs bracht ook het Sustainable Finance Lab van Herman Wijffels een interessant rapport over geldschepping uit, getiteld De Geldkwestie.

Zo'n beetje alle Nederlandse zwaargewichten (Arnold Boot, Dirk Bezemer, Klaas van Egmond, Ewald Engelen, Arjo Klamer, Irene van Staveren, Rens van Tilburg, etc.) werkten hieraan mee, maar samen komen zij nog niet echt tot nieuwe ideeën. In ieder geval zetten ze wel alle problemen nog eens netjes op een rijtje en dan blijkt het toch heel lastig om het huidige systeem op wezenlijke punten te wijzigen. Op landelijk niveau kunnen slechts marginale maatregelen worden genomen om in ieder geval de risico's van excessieve geldschepping wat te temperen: afschaffen hypotheekrente, banksector verkleinen, verhogen kapitaaleisen – kortom, de bekende kleine kluifjes waar de politiek zich al twintig jaar op stukbijt omdat de eerder genoemde liberalen dit soort maatregelen vanwege volkomen achterhaalde economische ideeën gewoon niet lusten.

Voor wie geïnteresseerd is in dit onderwerp is dit vlot geschreven rapport beslist een aanrader. Gratis te downloaden van de website: De GeldkwestieComité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl