“Geld is een wapen. Politiek is weten wanneer je de trekker moet overhalen.”

Licio Lucchesi in The Godfather III

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 16 oktober 2014 - 16 oktober 2014

Mobiel loket op Kunst10daagse Bergen N-H

Kunst10daagseIn het kunstenaarsdorp Bergen vindt ieder najaar de traditionele Kunst10daagse plaats. Dit jaar zal bij het museum Kranenburgh het mobiele loket van de KRB worden opgesteld. In ieder geval het komende weekeinde (18/19 okt).

Voor de overige dagen zoeken wij nog vrijwilligers die enige tijd de KRB willen vertegenwoordigen. Wij begrijpen dat het beroep van bankier inmiddels veel van zijn glans heeft verloren, maar voor wie altijd al gedroomd heeft om een keer áchter het loket van een bank te staan i.p.v. ervoor, is dit natuurlijk een buitenkans. Bel of stuur een mailtje naar info@kunstreservebank.nl

Kunst10daagse Bergen N-H 18 t/m 26 oktober
Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
1861 CR Bergen

Publiciteit

Kunst- en museumkrant

De KRB blijft ondertussen steeds weer nieuwsgierige journalisten trekken. In 2012 maakte het programma De Andere Wereld van de IKON al eens een reportage over de bank. Na 2,5 jaar wilde men wel eens weten hoe het gaat met experiment. De update is uitgezonden in het Radio5 programma Door de Week van de EO. Onvermijdelijk wisten de in de studio aanwezige gasten er na afloop toch weer een religieus sausje over te gieten...

N.a.v. de Kunst10daagse is er ook een aardig artikel over de KRB verschenen in de Kunst- en Museumkrant.

Financiën

Tijdens de drukbezochte Kunst10daagse hopen wij een flink aantal munten te verkopen zodat de tekorten kunnen worden aangezuiverd. Na het opdoeken van het publieke hoofdkantoor in Eindhoven is de verkoop van de munten namelijk behoorlijk teruggelopen. Wij zijn dus gedwongen om drastisch te snijden in alle kosten. Dat is ook de reden waarom er de afgelopen tijd geen nieuwe munten zijn uitgebracht want momenteel zijn er gewoon te weinig euro's in kas om nieuwe stempels te laten maken en rondellen te kopen.

Bovendien ligt er nog een stapeltje rekeningen van de verhuizing. Met de leveranciers hebben wij gelukkig een betalingsregeling kunnen treffen. Onze grootste zorg was echter de rekening van de gemeente Eindhoven voor het herstellen en opnieuw bestraten van het Stationsplein. Dit ging om een aanzienlijk bedrag (ruim € 11.000) dat wij onmogelijk konden betalen. Vordering van deze betaling zou dus feitelijk het einde van het experiment hebben betekend. Tot onze grote opluchting is de gemeente Eindhoven echter bereid gevonden om betaling in onze eigen munt te accepteren.

Filialen

filiaalmapZo komt er langzaam weer wat verbetering in de financiële situatie van de KRB. Maar we zijn er nog steeds niet helemaal bovenop. Voor een echte verbetering is het nodig dat er meer munten in omloop worden gebracht.

Dat was vanzelfsprekend ook het idee van de filialen: de mede-eigenaren van de bank middelen geven om het idee van het experiment verder te verspreiden en zo hun eigen bank verder te helpen. Uit de reacties van mensen die de filiaalmap hebben ontvangen, merken wij dat niet iedereen heeft begrepen hoe het nu precies werkt met die filialen en bonussen. Daarom nogmaals een korte uitleg:

  • Met uw inlog en wachtwoord kunt u als filiaalhouder inloggen op de website.
  • U komt dan op uw eigen filiaalpagina waar u een potentiële nieuwe klant kunt aanmelden
  • Zodra de door u opgegeven persoon een munt bestelt (via de website), ontvangt u een bonus van 10% op eigen bankrekening.
  • De bonus van 10% geldt dus voor iedere muntbezitter die op deze wijze een collega, vriend of familielid als nieuwe muntbezitter aanbrengt.
  • Indien u uw filiaal openstelt voor het publiek dan wordt uw telefoonnummer op de website getoond zodat geïnteresseerden in uw regio een afspraak met u kunnen maken. U geeft uitleg over de bank en indien deze personen daadwerkelijk een munt of een serie kopen, ontvangt u een bonus van 20%.

 IMF weet het ook niet meer...

LagardeDat het idee van de KRB verdere verspreiding behoeft, bleek afgelopen week maar weer eens tijdens de jaarvergadering van het IMF. In de grote wereld van het grote geld staan de zaken er nog steeds uiterst beroerd voor. Zes jaar na de crisis is de bijzonder deprimerende conclusie, dat er weliswaar wat marginale regels voor de banken zijn aangescherpt, maar er nauwelijks iets wezenlijks is veranderd aan het financiële systeem.

In zijn verslag in de NRC merkt Maarten Schinkel terecht op dat iedereen elkaar in een houdgreep houdt. De politiek, de banken, beleggers en toezichthouders: ze zitten allemaal vast in een systeem dat maar blijft haperen. Kern van het huidige financiële systeem is het idee van oneindige economische groei. Dit principe ligt verankerd in het monetaire stelsel waarin de uitgifte van geld is toevertrouwd aan marktpartijen (lees: banken). Men heeft er altijd op vertrouwd dat centrale banken de hoeveelheid (en daarmee de waarde van) geld wel konden reguleren. De praktijk laat echter zien dat dat niet meer het geval is. De rente staat op nul (of zelfs negatief), maar de hoeveelheid geld blijft nog altijd vele malen groter dan de werkelijke economie. Geen wonder dat niemand een oplossing weet: alle raderen vormen met elkaar een machine en die wordt gesmeerd met één type smeerolie waarvan de kwaliteit steeds dubieuzer begint te worden. Willen wij de machine beter laten werken, dan zullen wij onze ideeën over geld moeten veranderen. Er moet een nieuwe formule worden bedacht – en aan die zoektocht hopen wij met het experiment van de Kunst Reserve Bank een druppeltje bij te dragen...



Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl