“Ons banksysteem is bij toeval ontstaan; en wanneer er iets toevalligs gebeurt, wordt het een religie.”

Walter Wriston

Nieuwsbrieven

Extra: diefstal blijkt Nieuwjaarsstunt - 1 januari 2012

Tot onze grote opluchting is onze geldpers terecht! Er was al een vermoeden dat wij het slachtoffer waren van een Nieuwjaarsstunt en dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn. Zondagmorgen kregen wij een telefoontje van de Frijsteat Folgeren uit Drachten dat zij de geldpers hadden gestolen en dat hij daar op een podium werd tentoongesteld.

Geldpers in Drachten

In allerijl zijn wij naar Friesland afgereisd om met onze eigen ogen te zien of de pers geen schade had opgelopen. Na een nauwkeurige inspectie waren wij enigszins gerustgesteld: alles zag er nog goed uit. Of er echt geen schade is, kunnen wij pas controleren als de pers weer een keer heeft gedraaid.

Hoe men de hal in Alkmaar is binnengekomen, wilden de mensen van Frijsteat Folgeren niet zeggen. Wel hebben ze ons precies uitgelegd hoe ze de geldpers hebben opgetild en getransporteerd. Het gewicht (bijna 6 ton) viel hen vies tegen en voor het transport bleek inderdaad zwaar materieel nodig te zijn geweest.

De Frijsteat Folgeren schijnt een beruchte organisatie te zijn die ieder jaar een spectaculaire diefstal pleegt. Met die diefstal willen ze dan telkens een maatschappelijke wantoestand aan de orde stellen. Dit jaar hadden ze dus de banken in het vizier. Maar eigenlijk hebben ze voor deze stunt precies de verkeerde bank uitgekozen. De Kunst Reserve Bank is immers geen gewone bank, maar een monetair experiment met als doel om een fundamentele discussie over het financiële systeem op gang te krijgen.

Aanvankelijk waren wij dan ook niet erg gelukkig met deze stunt. Het kleine beetje extra publiciteit voor ons project staat immers in geen verhouding tot de enorme schrik die zij ons hebben bezorgd.
Wij zijn echter bijzonder hartelijk ontvangen in Drachten en de Friezen hebben ook hun grote sympathie voor ons project uitgesproken. De voorzitter van Frijsteat Folgeren heeft daarom beloofd dat de organisatie, bij wijze van genoegdoening, straks komt helpen met de bouw van de bank op de Zuidas. In welke vorm, gaan we de komende week bespreken.

In overleg met de Friezen is besloten de geldpers tijdelijk op te slaan in een fabriekshal in Drachten. Naar hun eigen zeggen is die hal voorzien van uitgebreide inbraakbeveiliging…
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl