“Iedereen kan geld maken. De truc is om het geaccepteerd te laten worden.”

Hyman P. Minsky

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 19 augustus 2013 - 19 augustus 2013

KRB in Villa VPRO

Vanmiddag doet Anton de Goede in Villa VPRO kort verslag van zijn bezoek aan de bank. Over enkele weken zal hij in De Avonden uitgebreid stilstaan bij de opzet en achtergrond van het bijzondere experiment.

Villa VPRO - Maandag 19 augustus, Radio 1 - 15:30 uur

Bouwfonds Eindhoven

Ondanks de vakantietijd is al flink wat gestort in het Bouwfonds voor de verhuizing en inrichting van de bank in Eindhoven. In korte tijd hebben wij al zo’n € 850,- aan donaties ontvangen. Nog lang niet genoeg maar het gaat de goede kant op!

LedenmuntInmiddels heeft Melle Hammer een prachtig ontwerp gemaakt voor de speciale ledenmunt. Het ontwerp is gebaseerd op de Scarabaeus sacer, ook wel bekend als de heilige pillendraaier. Sinds de oudheid heeft deze mestkever de mens gefascineerd. De mestkever komt al voor op duizenden jaren oude muurschilderingen in Egypte. In het oude Egypte werden ze namelijk aanbeden omdat gedacht werd dat ze zichzelf konden creëren. Daarnaast is de mestkever natuurlijk bekend vanwege het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Hierin wordt de mestkever als symbool van transformatie opgevoerd. Beide betekenissen sluiten natuurlijk perfect aan bij het idee van de nieuwe reservemunt.

Bij een donatie van € 50 in het Bouwfonds Eindhoven, ontvangt u deze munt en bent u lid en mede-eigenaar van de Kunst Reserve Bank.

Bankierseed

Jonge bankiersHet valt niet te ontkennen dat het kapitalisme ons een geweldige welvaart heeft bezorgd. De wonderlijke combinatie van een door de rechtstaat gewaarborgde vrijheid en burgelijke ondernemingszin, vormen de kern van dit systeem. Het kapitalisme haalt daarmee echter twee conflicterende eigenschappen in de mens naar boven. Deze komen tot uiting in twee typen ondernemers: de ene benut de vrijheid om te kijken met welke producten of diensten hij zijn/haar medeburgers van dienst kan zijn, de ander met welke trucs hij die medeburger ongestraft een poot kan uitdraaien.

Sinds de crisis weten we dat de financiële sector de afgelopen 20 jaar een enorme aantrekkingskracht heeft gehad op de tweede soort. Met het loslaten van de de regels veranderden banken immers van saaie, faciliterende instellingen in mega-ondernemingen. En daarmee veranderde vanzelfsprekend ook de houding tegenover de cliëntele. Klanten waren niet langer deugdzame spaarders of ondernemingsgezinde burgers, maar 'dupes' - sukkels die niet doorhadden hoe hen met allerlei 'innoverende' producten een flinke poot werd uitgedraaid. Ongestraft, want die mega-banken zijn natuurlijk geen echte ondernemingen die bij falen op de markt failliet gaan. Het zijn systeemkritische instanties die te allen tijde overeind moeten worden gehouden. Door hun medeburgers welteverstaan.

Zo heeft de Nederlandse staat een kleine € 95 miljard (cijfers Europese Comissie) uitgegeven om ABN-AMRO, ING, SNS Reaal en nog zo wat van die kampioenen te laten voortbestaan. Voor de duidelijkheid: dat is 16% van wat wij met z'n allen per jaar verdienen! (Dat we even niet vergeten waarom we ook alweer moeten bezuinigen...)

De Nederlandse overheid vond dit toch niet helemaal in de haak. Maar in plaats van te kijken naar hoe het banksysteem verbeterd kan worden door bijvoorbeeld de regels drastisch aan te scherpen, richt zij zich - hoe Nederlands! - op de moraal. Bankiers moeten van Dijsselbloem gewoon weer deugdzame burgers worden. Hoe? Heel simpel: door ze een eed te laten afleggen ! Dat moesten postbodes vroeger ook - en die haalden het toen toch niet in hun hoofd om postzakken te verbranden ?

IntegriteitsverklaringWij verblijven inmiddels ruim een jaar op de Zuidas en kunnen de minister verzekeren dat daar geen postbode-achtige types werken. Wel veel jonge, goedopgeleide mensen die hun kennis en vaardigheden graag in de praktijk willen brengen. Vraag is niet vanuit welk moreel principe zij dat doen (dat mag iedereen voor zich uitmaken), maar ten dienste van welk systeem.

Ondertussen houden wij het maar liever bij onze eigen eed. En met een kleine bijdrage aan ons Bouwfonds kunt u die zelf boven uw bed hangen...Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl