“Onhoudbare situaties gaan meestal langer door dan economen voor mogelijk houden. Maar eens houden ze op en wanneer dat gebeurt, is het meestal zeer pijnlijk.”

Paul Krugman

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief December 2011 - 17 december 2011

Testmunten

De afgelopen weken zijn wij verder gegaan met het technische proces van het munten slaan. Met een paar kleine aanpassingen is het probleem van de speling in de pers vrijwel geheel opgelost. Inmiddels hebben wij een hele serie testmunten in verschillende metalen geslagen: brons, messing, tombak en zelfs het harde alpaca leverden allemaal hele fraaie munten op. Wat betreft het metaal waarin de munten straks worden geslagen, kunnen wij dus alle kanten op. De definitieve keuze zal daarom vooral inhoudelijk zijn.

Testmunt loodIn dat verband heeft lood – als tegenhanger van goud – natuurlijk een prachtige symbolische waarde. Daarmee komt het accent nog duidelijker te liggen op de intrinsieke waarde van onze munt, die niet wordt bepaald door het metaal waarvan de munt is vervaardigd, maar door de kunstzinnige afbeelding die erin is geslagen.
Na wat metallurgisch speurwerk hebben wij een legering gevonden die het van zichzelf vrij kwetsbare lood, keihard maakt. Metaalgieterij Claushuis is één van de weinige bedrijven die deze lood/antimoon legering in de juiste verhouding kan produceren en van hen krijgen we een teststrook waarmee wij binnenkort verder gaan experimenteren.

Leuke bijkomstigheid: deze Pb/Sb-legering maakt de nieuwe reservemunt niet alleen in symbolische zin, maar ook letterlijk een beetje giftig. Straks misschien alleen te beroeren met handschoenen aan…

Publiciteit

Behalve de plattegrond op de Zuidas en de website, is er voor het publiek nog weinig concreets te zien van de bank. Omdat wij eigenlijk alleen maar bezig zijn met voorbereidingen, zoeken wij nog niet actief de publiciteit. Momenteel kunnen wij immers alleen maar vertellen wat er straks hopelijk allemaal gaat gebeuren. Voor de meeste nieuwsmedia is dat niet erg interessant.

BNRMeer economisch georiënteerde journalisten zijn echter wel gefascineerd door de monetaire ideeën die in het project zijn verwerkt. Zo heeft de voorzitter onlangs een korte toelichting gegeven voor BNR (hier te beluisteren). Misschien besteden binnenkort ook andere media aandacht aan de economische achtergrond van dit eigenzinnige experiment. Maar verwacht voorlopig dus nog niet veel publiciteit over de bank.

Leden

LidmaatschapcardOp dit moment telt de coöperatie ruim 80 leden. De geringe publiciteit rond de bank heeft natuurlijk als nadeel dat er weinig nieuwe leden worden aangetrokken. Toch druppelen er nog dagelijks nieuwe leden binnen – meestal op voorspraak van mensen die reeds als lid of medewerker bij het project betrokken zijn. Wij roepen iedereen op om hiermee vooral door te gaan want om de bank van de grond te krijgen, hebben wij echt veel leden nodig.

Met het uitdelen van flyers rond bijeenkomsten zoals het Sustainable Finance Lab proberen wij telkens nieuwe doelgroepen te interesseren. Suggesties voor activiteiten om potentiële geïnteresseerden te bereiken (lezingen, presentaties), zijn welkom.

Verder verzoeken wij iedereen die zich heeft aangemeld als lid, maar nog geen contributie heeft betaald, dit toch spoedig te doen.

Mini-cursus macro-economie

Voor veel mensen is het volslagen duidelijk naar welke monetaire principes het spel met een nieuwe reservemunt verwijst. Anderen zijn minder bekend met het hele geld- en banksysteem en vragen zich wellicht af waar dit project nu eigenlijk over gaat. Is het bedoeld als kritiek op de banken? Of is het een protest tegen het hele kapitalistische systeem waarin alles alleen maar om geld lijkt te draaien?

Nu valt er inderdaad wel wat af dingen op de zegenrijke eigenschappen van het kapitalistische systeem. En bij de welvaartscheppende capaciteiten van de banken, kunnen de laatste tijd ook wel wat kanttekeningen worden geplaatst. Maar belangrijker is de vraag hoe het financiële systeem deze excessen mogelijk maakt. Daarvoor moeten we terug naar de kern van het monetaire systeem en de bizarre rol die banken daarin is toebedeeld. Omdat dit project de discussie daarover wil stimuleren, leek het ons een goed idee om nu eens in begrijpelijke taal uit te leggen hoe dit systeem eigenlijk werkt.

Binnenkort start onze nieuwe medewerker René Heunen op de website een mini-cursus macro-economie: een serie korte artikelen waarin de belangrijkste principes van het geld- en banksysteem worden uitgelegd. Als consultant bij Squarewise heeft René veel kennis van duurzame ontwikkelingen en economische systemen. En als specialist in het visueel weergeven van complexe processen is hij de ideale leider van deze leuke en leerzame cursus.

Bestuurswisseling

Per 1 december is Kees Bolten officieel afgetreden als secretaris van de Coöperatie Kunst Reserve Bank. In verband met zijn werk als producent van HAL25 in Alkmaar, kon Bolten al steeds minder tijd besteden aan de bank. Nu er voorlopig nog geen concrete bouwwerkzaamheden plaatsvinden, leek het hem verstandig ook formeel enige afstand te nemen. Bolten blijft wel betrokken bij de bank, maar niet meer als actief bestuurder.

De functie van secretaris is overgenomen door Hans van der Graaf. Van der Graaf is zelfstandig adviseur, gevestigd in Parijs. Eerder werkte hij voor ABN AMRO Fusies en Overnames in Amsterdam, Madrid en Parijs. Met zijn kennis van het bankwezen gaat hij ons helpen ook de zakelijke kant van de bank professioneel vorm te geven.

Financiën

Dankzij de contributies en donaties is al het werk de afgelopen tijd een stuk makkelijker geworden. Iedere euro wordt nog steeds drie keer omgedraaid voordat hij wordt uitgegeven, maar wij hoeven niet langer vanwege geldgebrek essentiële onderdelen te schrappen. Zo hebben wij flyers en posters kunnen laten drukken, onderdelen voor de muntenpers en materialen voor de testmunten kunnen aanschaffen en zaken als ledenpassen, enveloppen en postzegels kunnen nu ook gewoon worden gekocht.

Dit zijn allemaal kleine, maar essentiële stapjes die het project vooruit helpen. Voor de werkelijke bouw van de bank op de Zuidas is echter nog steeds serieus geld nodig. Hiervoor zijn wij nog altijd hard op zoek naar serieuze investeerders en sponsors.

Oproep

Het project begint ondertussen zo snel te groeien, dat wij al het werk nauwelijks meer aankunnen. Het gaat dan ook om zeer uiteenlopende werkzaamheden: technisch, procedureel (vergunning e.d.), administratief, artistiek, strategisch, publicitair, organisatorisch en last-but-not-least: ook fysiek.

Op alle terreinen kunnen wij heel goed versterking gebruiken — al is het maar voor een paar uurtjes. Vandaar deze dringende oproep aan iedereen die wil meehelpen met het realiseren van de Kunst Reserve Bank: stuur een mailtje of bel als u een paar uurtjes vrij heeft, dan kijken we samen welke klus schikt en past. Bancaire ervaring niet noodzakelijk — een beetje vertrouwen in het bijzondere doel van de bank wel.

Mail naar info@kunstreservebank.nl of bel: 06 - 1226 3331

 

Namens alle medewerkers wensen wij u ieder geval vast een goede kerst en een financieel stabiel 2012!
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl