“Ons banksysteem is bij toeval ontstaan; en wanneer er iets toevalligs gebeurt, wordt het een religie.”

Walter Wriston

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief - Hoe werkt het? - 25 oktober 2012

Naar aanleiding van ons bericht over het succes van de munten van Merijn Bolink, ontvingen wij veel vragen over de beschikbaarheid van de munten. Blijkbaar is het nog niet voor iedereen duidelijk hoe de bank nu precies werkt. Daarom volgt hier nogmaals een korte uitleg.

Iedere maand ontwerpt een kunstenaar een nieuwe serie van vier munten. Deze vier munten worden in vier opeenvolgende weken uitgegeven. Van iedere munt worden slechts 100 genummerde exemplaren geslagen en iedere munt is slechts één week te koop!

Bij het loket op de Zuidas kan men de munt van de week tegen de dagkoers wisselen voor euro’s. De munt is ook te bestellen bij het online loket. Daar kan men bovendien de hele serie van vier munten van de kunstenaar bestellen. Individuele munten worden aan het einde van elke emissieweek verstuurd – een bestelde serie pas wanneer alle vier munten zijn geslagen dus na afloop van de emissiemaand.

De Kunst Reserve Bank is geen gewone winkel of galerie maar een wisselbank. Het is dus niet mogelijk om vooraf munten te reserveren of achteraf oude series te bestellen. Zoals gezegd is iedere munt slechts één week te koop. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Op = op en na een week is het echt voorbij.

Wie toch per sé een eerder uitgebrachte munt wil hebben, kan een advertentie plaatsen in onze dealing room. Daar zijn ook advertenties te vinden van mensen die eerder uitgebrachte munten te koop aanbieden.

Uit de vraag- en aanbodprijzen in de dealing room is de handelswaarde van de verschillende munten af te leiden. De gemiddelde handelswaarde op een bepaalde dag bepaalt daarom de koers waarvoor de nieuwe munten die dag worden verkocht. De actuele wisselkoers van de munt wordt dus volledig door de markt bepaald.

AllesAlles

De huidige munt van de week is wederom een bijzonder ontwerp van Merijn Bolink. Voortbordurend op het concept van een reservemunt heeft Bolink de munten van alle officiële landen verzameld. Met geavanceerde lasertechniek zijn al die 194 munten op de reservemunt geplaatst. Met een loep kan men zelfs enkele microscopische details onderscheiden. Een must voor de wereldreizigers onder ons.

Deze unieke munt is nog 3 dagen te koop.U kunt hem nu bestellen bij het online wisselloket.

Bij het kunst magazine Mister Motley is overigens een interview met Merijn Bolink over zijn muntontwerpen te lezen.

Dit weekeinde: Open Zuidas

Tijdens de kunstmanifestatie Open Zuidas zal de Kunst Reserve Bank het hele weekeinde open zijn. Een mooie gelegenheid om de kunstcollecties bij al onze buren eens te bekijken. En bij de bank mag u onder begeleiding van onze muntmeester uw eigen reservemunt slaan! Wij zijn zaterdag en zondag open van 12:00 tot 18:00 uur.
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl