“In de kunst is spaarzaamheid altijd schoonheid.”

Henry James

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Oktober 2012 - 7 oktober 2012

Merijn BolinkA.s. Vrijdag 12 okt - 18:00 uur
Eerste muntslag Merijn Bolink

De nieuwste serie reservemunten is ontworpen door de Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar en tekenaar Merijn Bolink. Bolink maakt sculpturen die doorgaans vervaardigd zijn van hun eigen onderwerp. Bekend is bijvoorbeeld zijn sculptuur van een paard dat geheel van paardenmateriaal is vervaardigd. Of een nanosculptuur van een koperen kandelaar dat werd gemaakt van een laagje atomen afkomstig van een koperen kandelaar.

Ook de ontwerpen voor de reservemunten heeft Bolink gebaseerd op bestaande munten. Technisch zijn de vier munten zeer complex en ze behoren tot de moeilijkste die wij tot nu toe hebben geproduceerd. Uiteindelijk was er geavanceerde lasertechnologie nodig om de stempels met de juiste detaillering te kunnen maken. Hierdoor komen de munten van Bolink iets later uit dan aanvankelijk de bedoeling was.

A.s. vrijdag om 18:00 uur zal Merijn Bolink het eerste exemplaar van zijn serie slaan. U bent van harte uitgenodigd voor deze feestelijke eerste muntslag. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u kennis maken met de kunstenaar. En dit is natuurlijk ook weer een mooie gelegenheid om alle medewerkers en de mede-eigenaren van de bank te spreken. Zoals gewoonlijk blijft de geldpers na de eerste muntslag nog een uurtje draaien zodat u meteen een versgeslagen munt van Merijn Bolink kunt aanschaffen.

In dit jaargetijde wordt het weer wat onvoorspelbaar maar de opening gaat gewoon door. Bij regen verplaatsen we de festiviteiten na de eerste muntslag naar het nabijgelegen café Dickies.

Euro v2.4Laatste munten Anne de Vries

Vanwege de verlate uitgave van de nieuwe serie van Merijn Bolink, is de vierde reservemunt van Anne de Vries nog een extra week te koop. U kunt de munt of de hele serie kopen aan het loket op de Zuidas of bestellen via de website. Maar wees er wel snel bij want na 12 oktober is de emissie definitief voorbij en zijn deze unieke munten niet meer verkrijgbaar!

Koers

Heel voorzichtig begint de handel in de dealingroom op gang te komen. Op dit moment staat de koers op € 106.14

Maarten van PoelgeestWerkbezoeken

De afgelopen weken heeft een aantal groepen de bank bezocht. Zo ontvingen wij een denktank van ABN-AMRO die benieuwd was naar de monetaire ideeën achter het experiment. Leden van de Nederlandse Vereniging van Penningkunst waren vooral geïnteresseerd in de techniek van het munten slaan. En afgelopen week liet wethouder Maarten van Poelgeest zich met een groepje ambtenaren informeren over de opzet en achtergrond van het project.

Samen met het Holland Financial Center gaan wij binnenkort ook een symposium houden over de economische achtergrond van het experiment. Een aantal vooraanstaande economen heeft al toegezegd te willen komen spreken over thema’s zoals andere manieren waarop we geld kunnen creëren, de waardevastheid van kunst als belegging en geld als schuld.

Tip: Masters of Money

Voor wie geïnteresseerd is in de economische context van het project, hebben wij nog een tip. De BCC zond onlangs namelijk een boeiende serie programma's uit over de drie belangrijkste economen van de vorige eeuw: John Meynard Keynes, Friedrich Hayek en Karl Marx. In iedere aflevering worden de ideeën van elk van deze drie hoofdrolspelers helder uiteengezet. Zeer interessant is ook hoe presentator Stephanie Flanders deze ideeën vervolgens verbindt met de huidige crisis. En dat alles natuurlijk op de onnavolgbare BBC-manier in beeld gebracht. Toptelevisie!

De drie afleveringen staan nu ook op Youtube:Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl